Hee Pssst!

Woensdag 20 januari was het zover. De eerste keer Hee Pssst! in combinatie met forumtheater. We waren te gast bij basisschool Joseph, daar kwamen leerlingen van groep 5/6 van verschillende basisscholen in Roosendaal heen om onze voorstelling te bekijken. Ondanks de vele repetities en de vele scenario’s die we hadden geschetst was het spannend! Hoe zouden de kinderen reageren? Wat als er totaal geen reactie kwam? Maar, we wisten dat het erin zat, waren overtuigd van de kracht van het stuk en de kracht van het spel dus we waren er meer dan klaar voor.

Woensdag 20 januari was het zover. De eerste keer Hee Pssst! in combinatie met forumtheater. We waren te gast bij basisschool Joseph, daar kwamen leerlingen van groep 5/6 van verschillende basisscholen in Roosendaal heen om onze voorstelling te bekijken. Ondanks de vele repetities en de vele scenario’s die we hadden geschetst was het spannend! Hoe zouden de kinderen reageren? Wat als er totaal geen reactie kwam? Maar, we wisten dat het erin zat, waren overtuigd van de kracht van het stuk en de kracht van het spel dus we waren er meer dan klaar voor.

Anne, Perry en Rutger zaten in het ensemble dat de spits mocht afbijten. Vanaf minuut 1 hadden zij het publiek te pakken. Er kwamen veel reacties uit de zaal, ook tijdens het spelen. “Ooohh, wat zielig!”, “Wat gemeen!!!”, maar ook veel gegiebel in de zaal. Voor wie Hee Pssst! gezien heeft weet dat het einde van het stuk bestaat uit heel veel stil spel. En precies op dat moment, misschien wel vijf minuten lang kon je een speld horen vallen. Kinderen waren gegrepen door het realistische spel en hier en daar werden tranen toegelaten.

Daarna de ontlading… en het interactieve spel met de leerlingen. Om even lekker los te komen begonnen we met de welbekende echoput. Enkele leerlingen namen om de beurt mijn rol als ‘leider’ over. De grootste lol en het publiek was los!

Vervolgens terug naar de kern. Er kwamen veel reacties op het stuk. Leerlingen voelde zich vrij om er iets over te vertellen. Met name het interview met de pestkop, meeloper en het slachtoffer zorgde voor veel reactie. Iedereen had wel iets te vragen en veel leerlingen durfden zijn of haar mening te uiten. Ook mochten we luisteren naar een schitterend pleidooi van één van de leerlingen. Hij stond op en vertelde vol overtuigingskracht dat we medelijden moesten hebben met de pestkop, hij pestte omdat hij bang was zelf gepest te worden en stiekem ontzettend onzeker was. Een daverend applaus kreeg hij van het publiek. Tof!

Daarna was het tijd om de interactie aan te gaan op het toneel. Leerlingen mochten vanuit hun eigen visie een verandering aanbrengen. Wat had jij anders gedaan als jij in deze situatie zat? Wat een lef lieten de leerlingen zien en wat moedigde zij elkaar aan! Een jongen in de rol van het slachtoffer die op stond en voor zichzelf op kwam. Een meisje speelde een omstander die tegen de pestkop en meeloper in durfde te gaan. Een meisje in de rol van de meeloper die tegen de pestkop in durfde te gaan en de kant koos van het slachtoffer. Chapeau voor de leerlingen en chapeau voor Anne, Perry en Rutger die goed wisten in te spelen op elke situatie! Leerkrachten kregen de boodschap mee om nog verder het gesprek en het spel aan te gaan in de klas want er waren nog zoveel kinderen die iets hadden willen zeggen en hadden willen doen. Want dat het iets had losgemaakt is één ding wat zeker is. Op naar de volgende 5 voorstellingen!